Соларни системи за Отопление и топла Вода

Използването на безплатната слънчева енергия за осигуряване на топла вода за вашето домакинство е отлична причина да изберете икономичната и екологична соларна система.

Соларните панели затоплят водата в обемен бойлер, така че можете да използвате соларите самостоятелно или в комбинация с газов или друг котел, както и с термопомпа, който да дозатопля водата през дните в които няма достатъчно слънце.

соларна-инсталация-за-топла-вода

Соларните системи се радват на постоянен нарастващ интерес, тъй като са най-интелигентното и ефикасно решение за произвеждане на топлина.

Оптимално оразмерената система пести голяма част от разходите за енергия и по този начин вложената инвестиция се връща само за няколко години. 

 При добре изчислен обем на бойлера, необходим за задоволяване на нуждите от битова гореща вода, се спестява до 70% от разходите за топла вода.

Какви са предимствата на соларните колектори?

Напълно безплатна енергия за производство на топла вода

През лятото и дори през пролетта и есента, добивате 100% от нужната ви вода

Съвременен комфорт и уют и пълна автоматизация

Сравнително ниска инвестиция, за закупуване и монтаж

Не сте обвързани с цената на тока, газа и другите енергоизточници

Какво още предимства има Соларната система?

  • Естествена циркулация на водата;
  • Не замръзва никога – издръжливост до – 60 градуса;
  • Надеждност и сигурност: 10 години гаранция;
  • Авангардна технология: ефективност на световно ниво, през всички сезони;
  • Грижа за природата;
  • Работен режим – в състояние на вакум;
  • Не изисква допълване или замяна на топло носителя.

Икономически ефект от използването на системата:

  • Спестена енергия за една година – 3200 – 3800 kWh;
  • Гарантирано покриване нуждите на семейството от топла вода, почти изцяло благодарение на слънчевата енергия

Какво ми трябва, за да исталация със соларни колектори?

Място за монтаж

Слънчевите колектори се разполагат на покривите за да имат пряк достъп до слънчева светлина и да не бъдат засенчвани от близки сгради и обекти.

Добре е изложението да е южно, но се прилага и източно и западно изложение, при невъзможност е желателно да се осигури изцяло южно изложение.

Обемен бойлер със серпентина

Най-ефективни соларни панели, са плоските панели, които са пълни с пропилен гликол, който има много добри свойства да поглъща и пренася топлината.

В тези панели течността циркулира и преминава през обемен бойлер, с размер 150, 200, 300 и дори 500 литра в зависимост от вашите нужни и загравя водата в него.

Допълнителна система

За да се осигури топла вода през цялата година, най-добре е обемният бойлер да е с дву серпентинен, така че, когато водата не може да достигне нужната ви температура, тя да се доподгрява от газов, електрически или друг тип котел или термопомпа, част от вашата основна отоплителна система.

Бойлерът може и да бъде комбиниран, с електрическо подгряване, така че да произвежда топла вода, когато е нужно.

Видове соларни колектори, според вида на системата

Компактни соларни системи

При този тип соларна инсталация, колекторът и обемния бойлер (водосъдържателя) са в обща конструкция. Използва се предимно за топла вода за домакинства със сравнително малка консумация на топла вода и предимно там, където къщите се използват през лятото.

Това е максимално евтин вариант за получаване на топла вода от слънчеви колектори. Въпреки, че системата е отделна, е възможно да се реализира също по сложна сплит системата, за да се подгрява допълнително топлата вода при необходимост.

Сплит соларни системи

Сплит соларните системи се характеризират с използването на плоски или вакумно-тръбни колектори, които са разположени предимно на покрив. Колекторите се свързват към обемен бойлер, разположен в къщата (напр. котелно, помощение, таван,  кухня и др.).

Обемният бойлер може да е с една серпентина и с допълнително електрическо подгряване или с две серпентини, едната от които е въразана към газов, пелетен, нафтов, електрически котел или термопомпа с цел осигуряване на топла вода през цялата година.

Полезни връзки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *